Når du søker forbrukslån

Du har sikkert fått med deg at når du sender inn en søknad om å låne penger, så blir din økonomiske historie kontrollert av den som eventuelt skal låne deg penger. De de gjør er å gjennomføre noe som heter en kredittvurdering. Dette er noe veldig mange tar i bruk enten de har kunder som søker om forbrukslån, kredittkort, utsette betaling på hvitevarer eller trenger et abonnement til mobilen. Denne vurderingen foretas maskinelt ved hjelp av store og automatiserte datasystemer. Det hele er unnagjort på noen få minutter. Tallene og opplysningene som brukes i kredittvurderingen hentes fra ulike offentlige registre.

Har du vært gjenstand for en kredittvurdering vil du motta et gjenpartsbrev i posten. Her står det hvem som har foretatt vurderingen og hvilke opplysninger de fant om deg. Dersom du ikke kjenner igjen navnet på dem som har kredittvurdert deg kan du kontakte dem og spørre. De er pålagt av loven å svare deg på dette.

Slik fungerer kredittvurderingen

Resultatet av kredittvurderingen er at du får en score, det vil si at du blir tildelt ett tall mellom 1 og 100. De ulike banker og selskaper tolker disse tallene litt individuelt, men generelt sett er det slik at jo høyere score, dess mer kredittverdig er du. I kredittvurderingen inngår det opplysninger om din inntekt, selvangivelse fra i fjor og ikke minst hvor mye gjeld du har. Gjelden vektlegges i henhold til om det dreier seg om boliglån eller forbruksgjeld. Noen ganger vil banken be deg om ytterligere informasjon, som for eksempel en kopi av siste lønnslipp. Dette gjelder spesielt om du ber om lån av større beløp.


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *